Vådrumsikring Rum, der bliver påvirket af vand, eller har en høj, relativ luftfugtighed, kalder vi vådrum. Du kan typisk kende dem på, at de har et afløb i gulvet. Enhver, der har døjet med fugtskader, ved, at uvelkomment vand er noget, Fanden har skabt. Derfor er det også en god idé at gå med livrem og seler, når det gælder vådrummene – hvad end det er bryggers, toiletter eller badeværelser, vi har med at gøre.

Et vådrum er delt op i to zoner. En vådzone og en fugtig zone. Vådzonen omfatter hele gulvet og de første 10 centimeter op ad væggen. Er der tale om et badeværelse, er bruseniche og den nærmeste halve meter også at betragte som vådzone – med mindre brusenichen har faste vægge. I så fald afgrænser de vådzonen.

Væggen omkring badekar og håndvask er også at betragte som vådzone. Er dit badeværelse under 3,25 kvadratmeter, tæller hele rummet som vådzone. Lofter og vægge over 2,3 meters højde er ikke vådzone.

Ifølge Bygningsreglementets bestemmelser skal gulve og vægge udføres, så de kan modstå fugtpåvirkninger og den slags, som man kan forvente sig af et vådrum. Gulve og vægge skal med andre ord vådrumssikres.

Et badeværelse skal kunne tåle al den vand og damp, du frigiver, når du bader. Derfor skal det vådrumssikres.

 

 

Hvad er vådrumssikring?

En vådrumssikring er kort sagt dét, som afholder fugt og damp fra dit vådrum til at gå i husets konstruktion. En vådrumssikring kan bestå af vådrumsvægge, fliser, vinyl eller membraner, og det er sjældent et enten-eller, for de fleste foretrækker at lægge en vådrumsmembran under de andre typer af sikring.

 

Hvilke regler gælder for vægge i vådzoner?

Det hedder sig, at gulve og vægge skal være lavet, så de kan tåle den mængde fugt, skrammer og kemikalier, som livet i et badeværelse byder på. Herudover er det et krav, at vægge og gulve – inklusive samlinger, tilslutninger og al den slags – skal være vandtætte. I nogle løsninger er det et krav, at der skal etableres en membran, mens andre løsninger er tætte nok i sig selv.

De fleste materialer, du anvender i vådzonen, skal have en såkaldt MK-godkendelse, som betyder, de kan holde til løjerne i vådzonen. Det kan give god mening at skele til MK-godkendelser i den fugtige zone også, så du er sikker på, dine materialer ikke går i fordærv.

Du kan købe Statens Byggeforskningsinstituts anvisninger til vådrum, hvis du vil være helt sikker, inden du går i gang. Den koster knap 400 kroner, men det er småpenge, når vi taler om at etablere vådrum – for slet ikke at komme ind på prisen for eventuelle følgeskader.

 

Bag fliserne i dit vådrum gemmer sig næsten en hel babusjkadukke af lag mellem fugt og konstruktion.

 

Kan jeg selv vådrumssikre?

Du kan sagtens selv vådrumssikre, hvis har nogenlunde evner og nerver af stål. VVS, elektricitet og kloakarbejde skal du dog altid overlade til professionelle håndværkere, så er det en del af projektet, slipper du ikke for at have fagfolk forbi. Vælger du en løsning med vinyl, bør til også tilkalde en GVK-godkendt fagmand, som kan svejse samlingerne forsvarligt. GVK står for gulvbranchens vådrumskontrol, hvis du skulle undre dig.

Det er ikke et lovkrav, at du etablerer en vådrumsmembran, inden du sætter eksempelvis nogle typer fliser på væggene. Men det er til gengæld en forbandet god idé, for vand trænger ind i selv de mindste sprækker og revner.

 

Hvilke vægge kan jeg vådrumssikre?

Du kan vådrumssikre både lette og tunge vægge. En let væg hentyder til vægge, der består af skelet og beklædning – i dette tilfælde typisk vådrumsgips, mens tunge vægge hentyder til murstens- og betonvægge. Husk, at lette vægge skal være skabt til formålet, og materialerne være godkendt, hvis du laver en let væg i badeværelset.

Hvis du har gamle vægge og porøst murværk, bør du sætte nogle plader i eksempelvis vådrumsgips op og lave vådrumssikringen herpå. Du må ikke vådrumssikre ydervægge med dampspærre, da fugten så ikke kan komme ud af væggen til nogen af siderne og derfor ophober sig.

 

Det er vigtigt, du får armeret hjørner, kanter og samlinger, så der ikke opstår revner i din membran.

 

Hvordan vådrumssikrer jeg selv med smøremembran?

Der findes flere måder at etablere en vådrumsmembran, men her tager vi udgangspunkt i smøremembranen, som er nemmest at arbejde med. Men principperne er de samme for de andre typer membraner. Det handler om at lave et tæt, dækkende lag og armere de svage punkter.

Fremgangsmåden kan variere lidt mellem mærker og produkter, og du bør naturligvis altid følge anvisningerne på det produkt, du har købt. De fleste anvisninger vil dog have et forløb, der lyder nogenlunde som nedenstående.

Inden du går i gang med vådrumsmembranen, skal du give alle overflader en gang grunder. Altså murværk, betongulv, puds og den slags, så smøremembranen har noget at hæfte sig fast på.

Herefter skal du armere i alle hjørner og kanter med armeringsbånd, som du fæstner med et tykt lag smøremembran på penslen. Armeringsbåndet er vigtigt, for de forskellige materialetyper arbejder nemlig forskelligt, og armeringsbånd kan tage det værste af presset, så der ikke opstår revner i membranen, som vandet kan trænge ind i.

Derudover skal alle steder med rørgennemføring og steder, hvor forskellige materialer mødes, armeres. Kanterne langs gulvet skal også have en grundig omgang. Sidst, men så absolut ikke mindst, skal afløbet sikres. Du kan få særlige stykker med armeringsmateriale til at sætte rundt om afløb og rørgennemføring.

Når din armering er tør, maler du grundigt væggene med smøremembranen. Lad den tørre, og giv den en omgang til. Der skal gerne sidde mindst en millimeter membran, når du er færdig. Husk at bruge samme serie af produkter til at vådrumssikre, så du er sikker på, de samarbejder. De mest udbredte producenter er LIP og Alfix, som begge tilbyder flere forskellige løsninger og systemer, der passer sammen hver især. Spørg eventuelt om hjælp i dit byggemarked, hvis du er i tvivl.

Når din vådrumsmembran er færdig, kan du færdiggøre vådrummet med fliser, vinyl eller maling. Så kan du ellers bade ligeså lystigt, som du orker.

VÅDRUMSSIKRING / VÅDRUMSMEMBRAN I BADEVÆRELSER

Af: Kuno BonnePrint

 

Sikring af vådrum

En af de største udfordringer i et badeværelse, er den hyppige direkte vandkontakt, og i det hele tage den høje fugtbelastning. For at sikre at vand og fugt ikke på sigt trænger ned i bygningsdele der ikke tåler længere tids vandpåvirkning eller fugtpåvirkning, er det derfor vigtigt at etablere en vandtæt vådrumsmembran inden der lægges fliser.  Du kan læse mere om etablering af vådrumsmembran på de næste sider i denne artikel.

 

Du er selfølgelig også meget velkommen til at hente et uforpligtende tilbud på opgaven hos BBT Entreprise på dette link: https://bbte.dk/indhent-tilbud/

 

Upload Image...