Understrygning af tegltag er en rigtig god ide at få lavet, hvis dit tegltag er utæt. I dag er et nyt tegltag en bekostelig affære at investere i. Med diverse energiregler om efterisolering mm., så løber et nyt tegltag ofte op i mange 100.000 kroner.  Hvis dit tegltag ellers ikke fejler noget med hensyn til teglstenene generelt, så kan en understrygning af dit tegltag spare dig for adskillige kroner og øre, som er sjovere at bruge på noget andet. Dit tegltag kan nemlig nemt repareres med en understrygning med kit og selv om et par enkelte teglsten skal udskiftes, så kan en understrygning sagtens betale sig at investere i frem for et nyt tag. Der er rigtig mange leveår i et tegltag end mange andre slags tage, som får en understrygning, og hvorfor smide et godt tegltag ud og betale i dyre domme for et nyt tag?

 

Gamle tage er understrøgne

De fleste gamle tegltage er understrøgne, hvilket betyder, at der på indersiden af tagstenene er lagt et lag mørtel i alle samlinger mellem stenene og teglene. Dels for at tætne, dels for at binde tagstenene sammen og dermed gøre tagkonstruktionen stærkere og mere holdbar.

Men mørtlen i understrygningen mister med årene sin elasticitet, og når blæsten giver bevægelser i tagfladen, vil mørtlen revne og falde ned i klumper og stykker. Herefter er det kun et spørgsmål om tid, før taget bliver utæt ligesom vinden nemmere kan få fat i tagstenene, når de ikke er bundet sammen af mørtel.

 

Reparerer udefra, hvis der f.eks. er en skunk

På mange slags tage vil der være områder, evt. hele taget, hvor det pga. skunk, isolering eller udnyttet tagetage ikke er muligt at komme til tagstenene indefra, her er taget overstrøget, altså tætnet med mørtel udefra.

Den moderne form for både under- og overstrygning er en syntetisk fugemasse, der bliver varmet op og presset ind imellem tagstenene med tryk. I forhold til mørtel har fugemassen flere fordele. 

Fordelen ved at bruge fugemasse, er dens holdbarhed så den i længden vil kunne spare sig.

Fugemassen binder/klæber den sig godt fast til tagstenene og holder dermed taget sammen til en samlet helhed, tæt flade. Desuden forbliver fugemassen elastisk i op til 20-30 år, hvor der ikke skal gøres meget mere ved taget. På et gammelt teglstenstag kan den syntetiske fugemasse fylde revner og giver sig bedre end mørtel, og dermed forlænge tagets levetid.

 

Fugemassen findes i flere forskellige slags farver

Med det blotte øje syner overstrygningen som en skygge. Fugemassen findes i både sort, brun og rødbrun. I de første uger vil den være blank, men efter fem til seks uger vil den fremstå mere mat og er derved mindre synligt. Efter to til tre år er fugens farve så afbleget, at den som oftest falder i et med tagstenenes egen farve.

 

Overstrygning mindsker varmeforbruget

En overstrygning med syntetisk fugemase kan ofte ses på varmeforbruget, den tættere tagflade mindsker gennemtrækket i tagets hulrum dvs at der kan trænge mindre varme igennem som derved kan forsvinde ud af taget, og dermed bliver varmetabet mindre.

Overstrygningen kan også have en støjdæmpende fordel, især ved stærkt trafikerede veje, da den elastiske fuge dæmper vibrationerne i tagfladerne. Og taget vil være betydeligt mindre følsomt overfor kraftig slags blæst og stormvejr.

Tjek mørtlen hvert år for at være sikker.

 

Er taget under eller overstrøget med mørtel, skal det efterses ca. Hvert år eller deromkring og også tjekkes efter kraftig storm vejr. Tjek om der er revner og om mørtlen falder af i stykker eller klumper. I snevejr med fygesne, kan du se i loftrummet, om taget er tæt ved at tjekke på loft eller nær tagryggen om der er kommet sne eller vand igennem. Som regel  skal understrygningen tjekkes efter hvert femte år, og altid hvis den slår revner eller falder fra hinanden.

 

Du er selfølgelig også meget velkommen til at hente et uforpligtende tilbud på opgaven hos BBT Entreprise på dette link: https://bbte.dk/indhent-tilbud/

Upload Image...