Udskiftningen dit gamle tag med et nyt tag koster en del penge, men der er også rigtig mange penge at spare ved etableringen af et nyt tag. En investering i et nyt tag vil ikke kun gøre din bolig pænere, det vil også nedsætte dit energiforbrug og få din bolig til at stige i værdi samt nedsætte dit varmeforbrug.

 

At få lagt et nyt tag koster mange penge, det kan vi desværre ikke komme udenom. Men selvom du måske ikke er en handyman selv, med hænderne skruet rigtigt på, så har du alligevel en god mulighed for at spare penge.

 

SKAL DU UDSKIFTE DIT GAMLE TAG?

Det er selvfølgelig noget der er op til jer selv men der er jo ingen grund til at skifte dit tag, hvis der intet galt med det gamle. Ofte er der nogle der tror at de skal have et nyt tag, bare fordi at deres tag er begyndt at se grimt ud eller har mindre skader. Hvis det er sådan at taget ikke er helt så rent, som da det blev købt, så er det da klart, at i ikke skal købe et nyt tag. Oftest kan i nøjes med at pudse det op eller rense det, eller eventuelt gå i gang med at spule det (vaske det med varmerens) og eventuelt give det noget tagrens.

Men det kan selvfølgelig også være, at dit tag er ved at være så gammeltog råddent,  at noget af taget er faldet af, og det hele er bare noget møg, så skal du selvfølgelig have udskiftet dit gamle tag, med et nyt.

 

SÅDAN UDSKIFTER DU DIT GAMLE TAG MED ET NYT TAG

Der er ingen tvivl om at der er rigtig mange fordele ved at få et nyt tag i forhold til at beholde det gamle, bedre indeklima, flottere bolig, og boligens værdi stiger.

 

SELVBYG – LAV DET SELV OG SPAR PENGE

Selvbyg er et meget brugt term indenfor ’tagbranchen’, hvilket kort sagt betyder, at man selv står for projektet ved at rive det gamle tag ned og etablere et nyt.

Hvis du vælger selv at stå for det hele, skal du være klar over at det er hårdt og krævende arbejde samt er der visse regler som skal overholdes. Det er rigtig mange dage du skal ligge og kravle oppe på tagets ryg samt skal der bruges det rigtige værktøj og stillads til at kunne arbejde ordentligt uden at få nogle personskader og eller skader på dit hus, og du vil med garanti blive træt af det, i hvert fald de sidste par dage. Derudover skal du også tænke på din egen sikkerhed. Hvis du falder ned fra taget kan det ende grueligt galt, så tænk dig ekstra godt om. Hvis du f.eks. ikke er den fødte håndværker.

Hvis du vælger at kaste dig ud i det alligevel, er der selvfølgelig mange penge at spare ved at ligge alle timerne i selv at lave arbejdet fremfor at skulle betale en håndværker løn. Du vil ikke spare penge på materialerne, så overvej at dette også vil have en stor fordel ved at lade et byggefirma stå for projektet, i er mere end velkomne til at kontakte BBT Entreprise for et uforpligtende tilbud på udskiftning af jeres tag.

 

Lav noget af arbejdet selv.

Hvis du er opsat på at spare nogle penge, er denne løsning en løsning som vi klart kan anbefale. Lav noget af arbejdet selv betyder kort sagt, at du skal gøre det nemme arbejde, og når det svære kommer vil BBT Entreprise eller en anden håndværkervirksomhed tage over.

Normalt plejer det at være sådan, at du selv skal stå for nedrivningen af det gamle tag. Husk på at i skal være mere end en person til nedrivningen af taget samt til at håndtere affaldet, i visse tilfælde vil det i nogle kommuner koste penge at komme af med affaldet, specielt hvis taget indeholder asbest, i dette tilfælde vil vi stærkt anbefale at lade professionelle lave arbejdet

Det er en god ide at få lavet en aftale med BBT Entreprise inden du går i gang med at rive det gamle tag af, for at være sikker på at vi også er med på ideen.

 

BESTIL NYT TAG

Dette er klart den nemmeste ting at gøre, og det ved vi også godt, at du ved. vi ved derimod også, at du gerne vil spare nogle penge, men er det virkelig det værd? En uges arbejde eller mere, dårligt humør, det er ikke sikkert samt kan det gå grueligt galt hvis det gøres forkert, det er rigtig mange ulemper ved selv at lave arbejdet.

Denne løsning koster selvfølgelig noget mere end de andre løsninger, men omvendt så er det meget nemmere, også er det hurtigere,  du får et stykke papir, hvorpå der står at det er en professionel der har lavet arbejdet, såfremt du engang har brug for forsikring på taget og have papire på at det er kvalitets godkendt.

Alt i alt, så er det helt op til dig selv at vælge hvilken løsning du vil vælge. Vi anbefaler dog ikke at du selv laver det hele, da der er rigtig mange ting der kan gå galt. Medbyg er en rigtig god ide, hvis du gerne vil spare nogle penge – men den nemmeste løsning er selvfølgelig bare at bestille et nyt tag – nemt og hurtigt.

 

HUSK PÅ FORDELENE

Det er ikke just billigt at få lavet et nyt tag, om man selv laver det hele, eller om man har en håndværker til det. Det er så bare der du skal huske på, at der er rigtig mange fordele forbundet med det.

  • Din bolig vil stige i værdi
  • Du vil skåne klimaet for CO2 udledning
  • Du vil sparer penge på varmeregningen
  • Din bolig vil få et helt nyt look

 

HVAD KOSTER ET TAG?

Uanset hvilken slags tag, du allerede måtte have overvejet, og uanset, om du står på tærsklen til at lave det selv eller få professionelle til at lave arbejdet er omkostningen på et nyt tag meget høj.

Hvad koster et tag ca? 

Omkring 200.000 kroner inklusive moms, montering, oprydning mm.

Prisen forudsætter, at dit hus er på omkring 150 – 200 kvadratmeter, at taget er 200 kvadratmeter stort og har en hældning på 30 grader. Og at du vælger et tegltag, som er blandt de dyreste, men også mest holdbare og pæneste løsninger.

Men ligesom gennemsnitsprisen på solgte biler i Danmark ikke viser, hvad din drømmebil koster, er det langt fra givet, at 200.000 kroner er den pris, du skal betale for et nyt tag. Din pris afhænger af dit hus og dine præferencer, og derfor er der en lang række valg, du skal træffe, før du har det præcise billede af, hvilket tag du skal have, og hvad det koster.

 

Håndværkeren vil her vise, hvordan han bygger en tagkonstruktion til et udhus. Taghældningen afhænger af, hvilken type tag der skal lægges og de lokale klimaforhold. Her skal der senere lægges tegl, hvorfor der skal være en taghældning på mindst 30 grader.

Den bageste tagrem er lagt i en højde på 180 cm. Højden i den modsatte side er bestemt til 270 cm, hvilket sikrer et godt fald. BBT Entreprise løfter spæret op i den ønskede højde og gør det i første omgang fast med en skruetvinge og markerer, hvor stolpen skal skæres af.

Med smigvinklen afsætter man derefter spærets fald på stolpen, således at toppen af stolpen kan skæres af i den vinkel, som spæret skal have. man markerer også, hvor tagremmen til langsiden skal placeres rigtigt.

Tagremmen skal fældes ind i de tre stolper, derfor markerer man, hvor hakket skal skæres præcist ud. Det samme gør man på de øvrige to stolper. Efter opstregningen til dette kan man save ud i stolpen til både spær og tagrem.

BBT Entreprise vælger at bruges stiksaven, som er sat til pendulering og monteres med en lang kraftig savklinge. Du kan dog sagtens bruge en almindelig håndsav. Når stolpetoppen er skåret til i højden, saves hakket til tagremmen prævist ud.

Det kan være lidt svært at save med årerne, og har du ikke helt styr på at gøre det med en stiksav, kan det udmærket lade sig gøre med en håndsav. Nu er den først stolpe klar.

Inden BBT Entreprise fortsætter med stolpen i den anden ende, måler han nøjagtigt op, så man kan overføre det præcis mål på den modsatte stolpe. Med smigvinklen overfører man også taghældningen til denne stolpe. Og nu fortsætter arbejdet præcist som på den første stolpe.

Den forreste del af skuret bliver i øvrigt bygget op og fastgjort på samme måde som den bageste del. BBT Entreprise lader remmene stikke et godt stykke længere ud, end de egentlig skal, og saver dem først på mål, når tagbeklædningen er på plads.

Derved sikrer man sig at få nogle helt præcise og pæne afslutninger. Med tagremmene på plads er det nu tid til at lægge tagspærene op. Det første spær lægges løst op, og håndværkeren markerer, hvad der er opad. Dernæst markerer han, hvor det første spær skal hvile på den bageste tagrem.

Med smigvinklen flugtende med den forreste rem markerer han, hvor der skal skæres ud til en såkaldt sadel, der skal skæres ind i spæret. Sadlen er et lille hak, der skal støtte spæret til remmen.

Han måler op til sadlens højde med tommestokken, og med vinklen tegner han sadlen op, så den kommer til at passe præcist til remmen. Det gøres både i top og bund. Det første spær skal nu bruges som skabelon til de øvrige syv spær. Derfor er det vigtigt at være omhyggelig med opstregningen på det første spær.

De otte spær holdes sammen med en skruetvinge, og med en stor vinkel overfører man sadel-målet til de andre spær. Vi benytter en dyksav, der er indstillet i den rigtige dybde, og vaterpasset bruger man som land, så han får et snit, der ligger præcist på opstregningen.

Det samme gentages i den anden ende. Dyksaven har dog kun lavet det ene snit. Derfor laves der et skråt snit med stiksaven, og så er sadlen skåret ud. Dette gøres i både top og bund på alle otte spær.

Nu kan spærene placeres, eller snøres op, som det hedder på fagsproget. Takket være den præcise opstregning og udskæring passer de perfekt. I første omgang lægger man alle spærene løst op. Og så er det tid til at markere, hvor hvert enkelt spær skal placeres på tagremmene.

De otte spær fordeles, så der er samme afstand mellem dem. Spærene skal fastgøres med vinkelbeslag og 5 x 40 mm beslagskruer. Det er nok at skrue to skruer i hver beslagvinge. Bemærk, at vi monterer vinkelbeslag på begge sider at spærene. Så sidder de solidt fast.

Spærene er klar, så nu skal der måles op til taglægterne. BBT Entreprise starter med at markere, hvor den første lægte skal placeres. Den skal flugte med tagremmen, så derfor bruger han vaterpasset. Det er vigtigt at markere nøjagtigt, hvor lægterne skal sidde.

I dette tilfælde skal afstanden mellem lægterne være 32 cm, fordi taget skal belægges med tegl. Med en anden og lettere tagdækning som fx plastictag er det nok at placere taglægterne for hver 40 cm.

For ikke at skulle markere afstandene på alle spærene bruger håndværkeren en kridtsnor. Med den kan han markere lægtemellemrummene på flere spær ad gangen.

De godkendte T1-lægter måler 72 x 38 mm og skal monteres med 5 x 80 mm skruer.Taglægterne skal monteres forskudt, så der ikke er to samlinger på samme spær ved siden af hinanden.

På den måde opnås den bedste stabilitet. Det er nok at give hver enkelt lægte en skrue ned i spærene. Nu er hele tagkonstruktionen færdig og klar til lægning af tag.

Du er selfølgelig også meget velkommen til at hente et uforpligtende tilbud på opgaven hos BBT Entreprise på dette link: https://bbte.dk/indhent-tilbud/

Upload Image...