Stolpebeton er navnet på en betonblanding, som blandt andet er velegnet til at støbe stolper fast i jorden. Hvis du fx skal bygge en carport eller et brændely, er det en nem måde at fundere på, fordi du slipper for at købe cement og sand, som du selv skal blande. Stolpebeton købes typisk i 15 eller 25 kg poser

 

Når du rejser en stolpe, kan du vælge mellem mange alternativer til blot at grave den ned og stampe jorden fast om den. Alle metoder, også de mest enkle, har styrker, der gør dem til bedste valg på bestemte opgaver.

 

 

En ting går igen, når du vil bygge et træhus eller en carport, og når du vil sætte et hegn eller et tørrestativ op. Alt sammen bæres af stolper, der er fæstnet i jorden. Men projekterne har brug for vidt forskellige stolper. Eller rettere: Stolperne skal forankres i jorden på vidt forskellige måder.

Det gør en kæmpe forskel, om stolpen skal bære et hegn, hvor den skal modstå en sideværts påvirkning fra vind og låge, eller om den skal bære vægten af et udhæng eller vindsuget fra et halvtag, hvor de lodrette påvirkninger er den store udfordring.

 

Skal stolperne i sand, ler eller klippe?

Også grundens beskaffenhed skal regnes med. I let sandjord kan det være nødvendigt at give stolperne en betonklods til hjælp nede i jorden, men i en kompakt lerjord kan et spyd banket i jorden være nok til at holde det meste, og i klippegrund må du ofte bore og lime beslag fast til stolperne.

 

  1. Gravet ned i jorden

Den mest enkle og langt billigste måde at rejse en stolpe er at grave et hul og plante den direkte i jorden. Den metode bruges, når stolpen skal afstive konstruktionen, og når levetiden ikke er afgørende.

 

  1. Forstærket med ankre Stolpen graves direkte i jorden, men sideværts stabilitet forstærkes med to par brædder på tværs af stolpen. Anvendes, hvor jorden er let og løs, når du vil sætte stolpen direkte i hullet.

 

 

  1. Forstærket med betonEn enkel måde at øge sidestabiliteten og styrken i forhold til lodrette belastninger på stolper, der graves direkte i jorden. Princippet er at opbygge en eller to ankre af beton rundt om stolpen nede i jorden.

 

  1. StolpespydStålspyd med en ramme til stolpen på toppen. Let, hurtig og enkel løsning, når stolpen skal holdes fast ved jorden – og hverken skal modstå vrid eller træk ovenfra.
  2. Stolpesten med skoStolpesko med en eller to fløje, købt faststøbt i betonklods. Klodsen graves ned og er en hurtig løsning, hvor du slipper for at rode med beton og vente på, at betonen hærder.
  3. En sko støbes fastDer findes utallige beslag til at støbe fast i beton. De holder stolper i alle slags konstruktioner, især hvor der kræves stor træk- og trykstyrke, men de stiver ikke meget af sideværts.
  4. To beslag støbes fastDenne løsning giver stolpen to ben at stå på, begge støbt fast på stedet. De to ben sikrer på den ene led langt større sideværts stivhed, end du får med stolpesko med et enkelt ben.

 

Støbning af stolpesko

På billedet ses en stolpe der har været nedgravet i 12 år. Det er som det ses ikke en holdbar løsning. I stedet bør man nedstøbe stolpesko. 

Hvis du skal sætte stolper til fx et skur som cykelskur, haveskur eller lign., anbefales det på det kraftigste at man nedstøber galvaniserede stolpesko, for at holde al træ fri for jordkontakt. Faktisk får man i dag en anmærkning i boligens tilstandsrapport, såfremt stolper blot er sat i jorden.

Det samme gælder det hvis stolperne er sat i beton. Her har stolperne godt nok ikke direkte jordkontakt, men stolperne opfugtes kraftigt under støbningen i den våde beton. Når stolpen langsomt tørre op igen, bliver stolpen en smule mindre. Hullet i betonen ændrer sig dog ikke, og så er hullet pludseligt lidt større end stolpen, hvilket giver mulighed for at vandet kan søge ned når det regne, og så rådner stolpen.

Stolpesko anbefales dog ikke ved lige hegn og rækværk, da man her ikke har en mulighed for at afstive rækværket tilstrækkeligt.

 

Du er selfølgelig også meget velkommen til at hente et uforpligtende tilbud på opgaven hos BBT Entreprise på dette link: https://bbte.dk/indhent-tilbud/

Upload Image...