Hvordan støber man betongulv?

Du kan sagtens selv støbe dit eget betongulv, hvis du har modet på det og evnerne. Det er nemlig noget, der tager lang tid og kræver viden, og hvor du skal bruge en del kræfter på det. Det er dog ikke arbejde, der er svært at udføre hvis man kender til processen.

 

Der er mange fordele ved at have betongulv. Først og fremmest kan det være med til at give et nyt look til din bolig, hvis det får lov at ligge råt. Det giver din bolig en vibe af new yorker lejlighed, der er meget in i disse dage, ligeledes er det moderne og har været det i meget lang tid at have fliser delvist eller i næsten hele ens bolig, dette kræver også betonunderlag at ligge fliserne på.

Du kan dog også vælge at lægge en anden belægning på dit betongulv, men stadig have de gode kvaliteter ved at have betongulvet. Du kan både lægge fliser og træ oven på et betongulv. Fordelen ved at have beton under er, at det er et meget holdbart gulv, og at du har mulighed for at lægge gulvvarme i det som er meget rart at have specielt hvis man bor i hus og ikke har så meget isolering under huset.

Hvis du har hænderne rigtigt skruet på, vil du forholdsvis nemt selv kunne lægge gulvet. Det kommer selvfølgelig til at tage noget tid hvis i har dette til overs, men det er ikke kompliceret for dig at udføre som privat person.

 

Grundig planlægning

Når du vil lægge et betongulv, er det først og fremmest vigtigt, at du forbereder dig grundigt. Vil du for eksempel have gulvvarme i gulvet eller undvære? Og er der nogle installationer, der skal gå gennem gulvet? Det er først og fremmest vigtigt at tage hensyn til dette.

Er der allerede et gulv, skal du have fjernet det, og du skal sørge for at få gravet nok ud til at kunne have det hele, at der er plads til det nye betongulv og det isolerende lag nedenunder det.

Er det et gulv, der skal ligge indenfor, bør du grave mindst 60 cm ud, så der er plads til isolering. Er det et gulv, der skal ligge uden for eller i en uopvarmet garage, behøver du ikke at grave mere end 25 cm ud i jorden.

 

Kapillarbrydende og isolerende lag

Når du har gravet ud, skal du i gang med at skabe det kapillarbrydende lag. Det sikrer, at der ikke trænger vand fra jorden op i gulvet. Du kan bruge lecanødder eller sten med en størrelse på mindst 4 mm til laget, dette vil også suge fugten fra jorden og hindre det i at trække videre op.

Det skal ligge i en tykkelse på  ca15 cm og stampes grundigt eller vibreres med en pladevibrator eller jordloppe. Du skal lægge et kapillarbrydende lag, lige meget om det er et gulv i en bolig eller udenfor.

Er det et gulv i bolig, skal du derudover også have et isolerende lag. Det bliver typisk skabt af flamingoplader, som du nemt kan lægge ud. Oven på isoleringen skal du læge en dampspærre på 0,15 mm polyethylenfolie. Den spærrer for, at både fugt og radon kan trænge op igennem og ind i boligen.

 

Gulvvarme i betongulvet

Hvis du vil have gulvvarme i dit betongulv, er det nu, du skal lægge det ud. Det gør du ved at lægge armeringsjern oven på de lag, som du indtil nu har lagt ud. Oven på armeringsjernet spænder du varmerørene fast med enten strips eller bindetråd (ståltråd).

Det er vigtigt, at du fordeler varmerørene korrekt over hele gulvet, så du opnår et godt varmeniveau i rummet, varmerør eller el gulvvarme skal ligges på rionet som er lavet i masker (15×15 cm eller 10×10 cm, det mest normale er dog 15×15 cm) derefter ligges gulvvarmen pr maske afhænig af hvor meget gulvvarme man vil have og bruge, når gulvet er færdigt. For at være sikker på, at rørene er fordelt korrekt, kan du vælge at få en VVS’er til at hjælpe dig med den del af arbejdet eller en elektriker hvis der skal monteres gulvvarme af ledning.

 

Støbning af selve gulvet

Når alt det ovenstående er klaret, er du klar til at støbe selve gulvet. Du kan vælge at købe en færdig støbeblanding eller selv at blande cement, vand og murergrus i en tvangsblandemaskine.

Når du ikke har lagt et betongulv før, er det nemmeste, at du sørger for at lægge afretningsrør ud på gulvet med max 2 meters mellemrum. Mellem rørene lægger du en meter beton ad gangen og trækker det så fladt og plant med et bræt.

Du skal trække beton hen over området to gange, så eventuelle huller i betonen bliver fyldt ud. Når du er helt færdig med rækken, kan du fylde hullerne efter rørene op.

Når hele gulvet er lagt, og du kan gå på det, skal du lægge en plastfolie over, så gulvet ikke tørrer for hurtigt. Du kan lægge folien ud, når gulvet er tørt nok til, at du kan gå på det.

 

Slidlag giver gulvet den sidste finish

Når gulvet har tørret i ca 2-3 dage, skal du lægge et slidlag på det. Igen kan du bruge rør til at måle op, så du påfører i en bredde af to meter, og så laget får den præcis samme tykkelse over det hele.

Slidlaget bliver også skabt af beton som blandes med støbesand, og du skal nu bruge et pudsebræt til at glatte gulvet med, så du får en helt glat og jævn overflade. Når det er gjort, skal gulvet bare tørre.

Du kan efterfølgende lægge trægulve eller fliser oven på betongulvet, når det er tørret helt. Du har altså mulighed for at bruge dit betongulv på mange forskellige måder og i mange forskellige rum.

 

Inden du går i gang med at støbe

Inden du får samlet dit hold, skal du ud at købe de forskellige ting ind. Du skal have beton, isoleringsmaterialer, værktøjer og rio-net. Betonen er enten flydebeton eller beton med støbemix. Her vil det være en god idé, at spørge din grossist eller indhente hjælp hos BBT Entreprise

Isoleringsmaterialet består af flamingoplader. Det er også muligt at bruge lecanødder. Det kan nemlig i nogle tilfælde være svært at tilpasse flamingoen til siderne i det pågældende rum, og her kan lecanødderne fungere som isolering i stedet. Lecanødder er små klumper af fed plastikkugler, der bliver brændt let i en roterovn. Det får det plastiske ler til at forme sig som små kugler. De har desuden en varmeisolerende evne, og derfor kan du bruge dem i denne sammenhæng.

rio-nettet er et kobberfarvet gitter, som du skal støbe betonen oven på. Hvis du er så heldig, at du skal have gulvvarme i dit nye betongulv, skal du fastmontere gulvvarmen på RIO-nettet.

Hvis du ikke allerede har en trillebør, skovl, vaterpas og andre opmålingsværktøjer, så skal du også have indkøbt dette.

 

Sådan støber du dit nye gulv

Lad os antage, at du er så langt, at du har gravet ud og bare venter på at sætte gang i støberiet. Du skal starte med at fylde hullet, som du selv har gravet ud, op med sand. Det skal være helt plant og i et niveau, der giver mening i forhold til dit eget hus.

Du tager din isolering – i dette tilfælde dine flamingoplader – og lægger dem ud over sandet. Går regnestykket ikke op, så du ikke kan udfylde hele arealet med flamingo, så hæler du lecanødder ud, hvor der mangler isolering.

Oven på isoleringen skal du placere afstandsholdere, som har den simple opgave at løfte RIO-nettene op fra selve flamingoen. Dermed kan der komme beton på begge sider af nettet. Hvis du skal have installeret gulvvarme, er det nu, du skal montere dine varmtvandsslanger. De skal sættes fast på nettene.

På din væg skal du markere, hvor højt du ønsker dit betonlag. Fra væg til væg trækker du snore, som markerer højden på laget. Så har du altid et forhold at arbejde ud fra, og det er en kæmpe hjælp uanset dit erfaringsniveau.

Du er nu klar til at hælde beton oven på flamingo, rio-net, slanger og nødder. Det lyder umiddelbart som en meget eksotisk opskrift med både fugl, krybdyr og lidt knas, men det er altså opskriften på et solidt betongulv. Når du har hældt betonen i, skal du plane det ud og sikre dig, at det er så snorlige som muligt.

Opgaven med at støbe et betongulv kræver som sagt flere hænder end kun dine egne. Derfor er det smart, at I inddeler jer i hold, hvor en har ansvaret for at blande beton, en kører det ind i huset, og så skal I gerne været to til at fordele betonen i det udgravede hul.

Følger I ovenstående guidelines, skal resultatet nok blive fint. Sørg for efterfølgende at give gulvet tid til at tørre og sætte sig. I nogle tilfælde anbefales det, at du dækker betonen med plast, så snart det er tørt nok til, at du kan gå på det færdige gulv. Det skal ligge dækket i 28 døgn for at være gennemhærdet og helt tørt. Du kan fjerne plasten derefter og stille en spand vand på betongulvet. Efter 12 timer fjerner du spanden. Hvis du kan se, hvor spanden har stået, er betonen ikke tør nok. Hvis ikke, er dit betongulv færdigt.

 

Indkøbsliste til støbning af betongulv

 • Underlag og isolering
 • Grus til at nivellere underlag før lægning af polystyren plader. – Bakkegrus i bigbag 0-4mm – 500L
 • Isolerende plader i polystyren. Bruger du minimum 300 mm gælder det som kapillarbrydende lag.  – Polystyrenplader 
 • Husk altid at følge gulvleverandørens anbefalinger i forhold til hvilken spærre, der skal monteres.

 

Armeringsnet og eventuelle varmeslanger

 • Afstandslister til armeringsnet -25mm plast AL-liste
 • Armeringsnet i minimum 6mm 
 • Gulvvarmeslanger -20mm gulvvarmeslange m/iltstop
 • Bindere til fastgørelse af slange – her kan der brugesalmindelige kabelbindere

 

Beton- og slidlag

 • Støbemix til slidlag – Støbemix – 0-16mm
 • Cement til støbemix – Basis aalborg cement – 25 kg
 • Find mere information og beregnere påAalborg Portlands hjemmeside her

 

Du er selfølgelig også meget velkommen til at hente et uforpligtende tilbud på opgaven hos BBT Entreprise på dette link: https://bbte.dk/indhent-tilbud/

 

Upload Image...