Ser rummet trist ud? Er du blevet træt af farven eller tapetet på væggene? At male om er en relativ nem måde at lave lidt fornyelse på. Du kan altid lege med farverne, for det kan jo males om igen. Her får du tips til, hvad du skal tænke over, og hvordan du opnår det bedste resultat.

 

Kig på væggene

Er væggene malet for ikke så længe siden? Så er det nok, at du spartler huller og andre skader. Slib de spartlede overflader med fint sandpapir. Er væggene tapetserede? I så fald skal du også slibe overgange mellem tapetbanerne, så du får en fin og jævn overflade.

 

 

Hvilken farve vil du have?

Tag afsæt i, hvad lige præcis du godt kan lide. Tænk på, at en lille farveprøve ser anderledes ud på en større overflade. Et godt tip er derfor at købe et par prøvespande i forskellige nuancer og testmale en del af væggen. En tommelfingerregel er, at en støvet farve bliver mere farverig, når den kommer op på en hel væg. En mat maling opleves som regel som mere rolig end en maling med glans.

 

 

Vælg det rette værktøj

At male væggene med rulle er enkelt og går hurtigt. Bestem dig for, hvilken overflade du vil have, og vælg en rulle som passer. En rulle med store fibre giver mere struktur på væggen, mens en rulle med mindre fibre giver en glat overflade. Tænk også på, at du har brug for en mindre pensel for at kunne male rundt om døre, vinduer og stikkontakter, hvor det kan være svært at komme omkring med en rulle.

 

Gør rent inden du maler

Børst støvet af væggene. Er de snavsede, skal du vaske dem med Beckers Malervask. Det gælder især vægge, hvor der er fedtmærker eller knubs efter hyppig berøring, stænk fra mad eller dyr. Følg rengøringsrådene på emballagen og beskyt gulvet med afdækningspap. Dæk også fodpaneler, lister og stikkontakter af med afdækningstape.

 

Tid til at male

Grund med et lag grunder og påfør derefter to gange med dækmalingen. Ofte ser det fint ud allerede efter første påføring, men for at få et fint slutresultat skal du altid male to gange. Du finder tørretiderne på emballagen. Et godt råd er at tage et lille stykke væg ad gangen, så du kan male vådt i vådt. Start med en pensel og mal kanter og hjørner. Tag derefter rullen og mal vådt i vådt oven på det, du har malet med pensel, så det bliver udjævnet. Arbejd dig hen langs væggen fx en meter ad gangen. Så får du det pæneste resultat med færrest mulige overlap.

 

 

Nyd resultatet

Så snart væggene er så tørre, at der ikke kan sætte sig støv på dem, kan du fjerne afdækningstape og -pap. Vent helst ikke for længe med at fjerne tapen, for så vil du kunne risikere at hive malingen med af, eller at tapen brænder sig fast.

Husk at en nymalet væg ofte vil få resten af rummets malede overflader til at træde endnu tydeligere frem og afsløre eventuelt gulnet loft eller træværk. Så overvej, nu du alligevel har dækket af, om det bør få en gang maling i samme omgang.

Derefter er det bare om at få møblerne stillet tilbage og indrette rummet igen. Måske bliver du endda inspireret til at male møblerne om?

Det her skal du bruge

Afdækningspap, malebakke, vinkelpensel, spand, forlængerskaft, ansigtsmaske.

 

Sådan maler du loftet

Kig op! Har du tænkt over, hvor vigtigt loftet er i et rum? Et frisk og nymalet loft løfter virkelig helheden. Hvid er den mest almindelige farve, men det kan også være fint at vælge en anden farve. Her får du en række tips til, hvordan du skal gøre.

 

 

Hvilken type loft har du?

Start med at prøvevaske en lille overflade på loftet. Sidder malingen fast, skal du fortsætte med rengøringen. Hvis farven løsner sig og slipper, er der formodentlig malet med limmaling tidligere. Så skal loftet rengøres ekstra grundigt med masser af vand, så al malingen forsvinder. Hvis malingen til gengæld danner tørre pletter, er der højst sandsynligt tale om kalkmaling. Så skal du børste loftet rent, så underlaget bliver fast. Anvend altid handsker og beskyttelsesbriller, når du rengør.

 

 

Inden du maler

Tøm rummet for møbler, så det bliver lettere at male. Beskyt gulvet med afdækningspap og væggene med plast, hvis du ikke skal male dem også. Skal du også male væggene, så begynd med loftet. Skrab den løse maling af og spartl eventuelle revner og huller. Slib de spartlede overflader og aftør derefter, inden du begynder at male.

 

 

Vælg maling og kulør

Der er forskellige malinger til forskellige lofter – spørg personalet i butikken, så får du hjælp til at vælge den rette maling. Her får du også hjælp til at vælge rulle. Det er mest almindeligt at male loftet hvidt med en helmat maling. Hvid reflekterer lyset og øger rumfornemmelsen, men det kan også være en idé at male loftet i en farve, som passer til væggen. Har du eksempelvis et rum med stor loftshøjde og ønsker at skabe en mere hyggelig stemning, vælger du bare en mørkere farve.

 

 

Så er det tid til at male

Start med at male overfladerne nærmest væggen med pensel, da de er svære at komme til med rullen. For at undgå striber skal du altid male i lysets retning – det vil sige, at du maler fra vinduet og ind mod midten af rummet. Er der flere vinduer i rummet, så tager du udgangspunkt i det, der har størst lysindfald. Mal hele loftet på én gang, så overfladen bliver jævn. Tænk på, at du altid skal følge anvisningerne på emballagen.

Det her skal du bruge:

Afdækningspapir, malebakke, vinkelpensel, spand, forlængerskaft, ansigtsmaske, rengøringssvamp, klud, beskyttelseshandsker, sandpapir (kornstørrelse 120-180), holder til sandpapir, slibeklods, rulle, rulleholder, pensler, afdækningstape, strips, spartelskraber, mikrofiberklud, indendørsrengøringsmiddel, vægmaling, loftsmaling, grundmaling, latex-fugemasse og spartelmasse.

 

Sådan maler du træ- og betongulve

Slidte overflader? Giv gulvet en gang maling! Et slidt gulv med ridser, mærker og pletter er virkelig trist. Men det kan lade sig gøre at forny et gammelt gulv med maling. Desuden giver et flot gulv hele rummet et løft. Her har vi samlet nogle tips til, hvordan du får et godt resultat.

 

 

Inden du maler

Ganske ligesom ved alt andet malearbejde skal du være omhyggelig med forarbejdet, når du maler gulvet. Det tager lidt tid, men det betaler sig virkelig. Start med at fjerne støv og vask derefter med Beckers Malervask. Anvend altid handsker. Har du et malet trægulv, bør du slibe med middelfint sandpapir for at fjerne træfibre, der rager op. Parketgulve og tidligere lakerede trægulve skal slibes inden maling. Har du et malet betongulv, så skraber du al malingen løs med en stålbørste, inden du vasker. Et ubehandlet betongulv skal være helt tørt på overfladen og have hærdet i mindst en måned, inden du maler på det.

 

 

Vælg maling og kulør

Der findes flere forskellige slags gulvmaling – spørg personalet i butikken, så får du hjælp til at vælge den rette til netop dit gulv. Et lyst gulv giver større rumfornemmelse, men kræver mere vedligeholdelse, mens støv og snavs ses hurtigere på et mørkt gulv, ligesom der også er brug for mere belysning i rummet. Vælg det, som passer dig bedst.

 

 

Tid til at male

Afdæk gulvlister og fodpaneler. Mal overfladen tæt på væggen med en pensel. Derefter påfører du malingen på gulvet med en rulle på skaft. Påfør malingen jævnt, så der ikke opstår ujævnheder, og mal hele gulvet ad én omgang. Har gulvet tidligere været malet, er det tilstrækkeligt, at du påfører to lag af den maling, du har valgt – uanset om det er træ eller beton. Er gulvet ubehandlet, skal du starte med at grunde. Vær altid omhyggelig med at følge tørretiderne på emballagen. 

Det her skal du bruge:

Holder til sandpapir, forlængerskaft, beskyttelseshandsker, beskyttelsesbriller, rulle, rullebakke, pensel, sandpapir (kornstørrelse 180-240), ansigtsmaske, mikrofiberklud, indendørs rengøringsmiddel, gulvspartel, stålspartel, gulvmaling og eventuelt klarlak.

 

Sådan spartler du

Gå aldrig på kompromis med underlaget! At spartle er ikke så svært. En enkel tommerfingerregel til at opnå et fint resultat er at spartle mindst to gange. Her får du nogle simple tips, som du kan overveje, når du skal spartle dine vægge eller dit træværk.

Step 1.

Hvad skal du spartle? Vægge eller træværk? Vælg din spartel efter underlaget.

Step 2.

Selv store huller kan spartles væk. Måske får du brug for at spartle og slibe en ekstra gang, men det er indsatsen værd, når du opnår et jævnt og fint underlag.

Step 3.

Fjern eventuelle rawlplugs og tryk takkede kanter ind i hullet, så intet stikker ud.

Step 4.

Arbejd altid med to spartler – fordel spartelmassen mellem spartlerne, inden du påfører den på væggen.

Step 5.

Påfør spartelmassen, så du opbygger en lille hulning lige ved hullet, du vil spartle over. På den måde får du hurtigere hullet dækket og får mindre at skulle slibe af rundt om hullet.

Step 6.

Påfør spartelmassen med let hånd, tryk ikke hårdt og arbejd med et jævnt tryk med hånden, når du påfører.

Step 7.

Spartl. Slib, spartl og slib igen! Mindst to omgange spartling skal der til, før det bliver rigtigt godt og jævnt! Ofte synker spartelmassen en anelse indad, når den tørrer.

Step 8.

Mærk efter med hænderne – er det jævnt og glat? Så er det færdigt!

 

Sådan maler du oven på tapet

Det er nemt at male på tapet. Ligesom med alt andet malerarbejde skal du være grundig med forarbejdet. Så får du et flot resultat, som holder længe. Desuden bliver det nemmere at male om næste gang.

 

 

Hvilken slags tapet har du?

De fire mest almindelige tapettyper er papir-, vinyl-, struktur- og tekstiltapet. Uanset hvilken type tapet du har, skal du starte med at støve væggene af og kontrollere, at tapetet sidder ordentligt fast. Hvis det slipper meget, bør du rive tapetet helt af. Løse samlinger og hjørner kan du lime fast med lidt tapetklister. Skruehuller og andre mindre skader repareres med latexfugemasse.

 

 

Vælg maling, farve og værktøj 

En lille farveprøve ser anderledes ud på en stor flade. Derfor er det en god idé at købe et par prøvespande i forskellige farver og prøvemale noget af væggen. En tommelfingerregel er, at en støvet farveprøve får en kraftigere farve på væggen, og at en mat farve ofte opfattes som roligere end en farve med en høj glansgrad. Det går hurtigt at male væggene med en malerrulle. Spørg i butikken for at få hjælp med at vælge den rigtige rulle til dine vægge. Køb også en pensel til at male med langs loftet og rundt om døre, vinduer og stikkontakter, hvor det kan være svært at komme til med en rulle.

 

 

Tid til at male

Beskyt gulvet med afdækningspap. Afdæk paneler, karme og stikkontakter med malertape. Papirtapet grundes en enkelt gang med tapetgrunder. Derefter maler du to gange med vægmaling. Vinyltapet skal vaskes med Beckers Malervask og derefter males to gange. Hvis du har vinyltapet med struktur, skal du starte med at rive det øverste lag af og lade papirtapetet sidde. Derefter skal du male en enkelt gang med tapetgrunder og to gange med vægmaling. Også tekstiltapet skal males med tapetgrunder, inden det males to gange med vægmaling. Sørg altid for at følge tørretiderne på emballagen. Hvis du skal male loftet, skal du gøre det, inden du maler væggene. Her på hjemmesiden finder du tips til, hvordan du maler loftet.

Indkøbsliste:

Tapetgrunder, vægmaling, håndspartel, sandpapir, malervask, sikkerhedsbriller og handsker, afdækningspap, malertape, pensel, malerrulle, teleskopstang og malerbakke.

 

Sådan lakerer du trægulve

Det er bare utrolig smukt med et nyslebet og lakeret trægulv, ikke sandt? Blank lak giver et skinnende gulv, mens mat lak giver samme fornemmelse som et oliebehandlet gulv, men samtidig en meget slidstærk overflade. Her får du tips til, hvordan du lakerer trægulve.

 

 

Rengør og slib

Ubehandlede og rene trægulve: Rengør grundigt for snavs og støv, og lad gulvet tørre ordentligt inden lakeringen.

Tidligere behandlede gulve: Slib snavsede pletter væk med fint sandpapir – al lak, fernis og fedt skal fjernes. Vask med Malervask og følg instruktionerne på emballagen. Slib gulvet blankt, så hæfter lakken bedre. Gamle parketgulve slibes med maskine. Sæb det godt ind og støvsug grundigt. Du udbedrer eventuelle sprækker, revner og huller med plastiktræ.

 

 

Grundlakering

Sørg for, at lakken har stuetemperatur og omrør den ordentligt. 

Ubehandlede og rene trægulve: Grund med ufortyndet lak og slib overfladen let med sandpapir. Følg instruktionerne på emballagen.

Tidligere behandlede gulve: Grund en gang med ufortyndet lak, og påfør rigeligt af den. Slib derefter den lakerede overflade let inden slutlakering. Følg tørretiderne på emballagen.

 

 

Lakering

Ubehandlede og rene trægulve: Lakér gulvet to gange, følg tørretiderne på emballagen og mellemslib gerne med fint sandpapir inden sidste lakering.

Tidligere behandlede gulve: Lakér gulvet to gange, og følg instruktioner og tørretider på emballagen.

Tip!

Dæk vinduerne af, da stærkt sollys får lakken til at tørre ujævnt. 

Sæt møblerne på plads tidligst et til to døgn efter sidste lakering. Tungere møbler som senge og sofaer bør først stilles tilbage efter ca. en uge.

Gulvet opnår maksimal styrke efter en til to måneder.

Det her skal du bruge:

Sandpapir, forlængerskaft med holder til sandpapir, bred gulvspartlingspensel, rulle og rullebakke, pensel, mikrofiberklud, knæbeskytter, ansigtsmaske, beskyttelsesbriller, beskyttelseshandsker, indendørs rengøringsmiddel (malervask), gulv- og parketlak, stålspartel og slibemaskine.

 

Sådan oliebehandler du træterrassen

Olie giver en flot overflade, som fremhæver træets naturlige åreringe og karakter. Hvis du regelmæssigt plejer træterrassen og oliebehandler den hvert år, holder den sig flot og vandafvisende længe. Her får du nogle tips til, hvordan du oliebehandler din træterrasse.

 

 

Rengør

Start med at vaske overfladen med Terrassevask. Følg anbefalingerne på emballagen. Skyl rengøringsmidlet af med rigeligt vand. Hvis du bruger en højtryksspuler, skal du sørge for ikke at bruge for højt tryk, da det kan skade træet.

 

 

Slib

Lad overfladen tørre helt, inden du børster og skraber den. Slib skarpe hjørner og kanter. Børst omhyggeligt alt slibestøv væk, inden du oliebehandler terrassen.

 

 

Oliebehandling

Påfør olien med klud, svamp eller pensel. Hvis olien opsuges af træet meget hurtigt, skal du blive ved med at påføre olie, indtil træet er mættet. Jo flere lag du påfører, desto mørkere bliver overfladen. Rør rundt i spanden med jævne mellemrum. Efter 30 minutter kan du tørre den overskydende olie af. Vælg Ædeltræsolie til hårde træsorter som eg og teak. Her kan du tørre den overskydende olie af efter cirka 20 minutter. Husk altid at følge anbefalingerne på emballagen.

Husk!

Trykimprægneret træ skal tørre i mindst en sæson, før du behandler det, uanset om du vælger olie eller lasur. Det er bedst at male, når det er skiftende skydække. Undgå at oliebehandle på solvarme overflader eller i regnvejr, eftersom regnen gør overfladen mat og plettet.

Indkøbsliste:

Stålbørste eller piassavakost, skruetrækker, kniv, slibeklods, sandpapir, klude, spand og svamp, pensler, facadevask, terrassevask, træolie eller ædeltræsolie, handsker, penselvask.

 

 

Upload Image...