Undgå fejl, når du lægger klikgulv

Mange laver en lang række fejl, når de lægger et klikgulv, men det kan nemt undgås, hvis du er opmærksom på dem. Tænk især over at planlægge og måle rigtigt op, underlaget skal være jævnt, pas på, at gulvet ikke giver nogen lyde fra sig, husk, at der skal være luft mellem væg og gulv, og klik brædderne helt sammen til de ikke kan komme længere imod hinanden.

 

Klikgulvets underlag

Bare nogle få millimeter af ujævnheder på betongulvet eller et underliggende trægulv kan skabe store problemer, når du lægger et klikgulv af træ ovenpå. Derfor bør du først tjekke og udbedre ujævnheder og efter at det er tjekket og helt rent for ujævnheder ligger et underlag hvis dette ikke sidder på klikgulvet som skal monteres. 

Du kan læse i instruktionen til dit klikgulv, hvor store ujævnhederne på underlaget må være. Det vil typisk være ca. 2 mm niveauforskel på 2 meters længde. 

 

Sådan planer du gulvet

Ret små ujævnheder på et betongulv til inden montering af klikgulvet. Slib mindre buler eller ujævnheder på gulvet væk med fx en slibesten eller en betonsliber. Læg lidt gulvpap mellem dit trindæmpende underlag og klikgulvet for at afdæmpe gulvet mere, hvis der er en mindre fordybning i gulvet.

Ved større ujævnheder kan du ikke lægge et klikgulv før at ujævnheden er væk. Dog kan underlaget gøres plant med fx en selvnivellerende spartelmasse eller støbning.

 

Klikgulv

Når du skal lægge et klikgulv af træ, skal du bruge forskelligt værktøj og eller remedier. Det typiske der skal bruges er følgende:

  • Afstandsklodser i forskellige størrelser (Den rette størelse til dit gulv.)
  • Hammer og slagklods (eller gummihammer.)
  • Stiksav og nye stiksavsklinger.
  • Knæbeskyttere eller en gulvligger stol.

Alle de nævnte ting kan købes i forskellige byggemarkeder eller på nettet.

 

Sådan måler du ud til dit klikgulv af træ

Ved at opmåle dit rum op, inden du går i gang, sikrer du, at du ikke ender op med et gulvbræt, der er for smalt til at lægge i siden eller enden. Samtidig kan du tage højde for vægge i rummet, der går ud i rummet, eller rør der stikker op af gulvet som vil komme i vejen for dit gulv og skal derfor skæres ud til.

 

Trindæmpning eller underlag

Der skal altid være et trindæmpende underlag under dit klikgulv, så gulvet ikke klaprer eller giver sig. Underlaget er lavet i et blødt materiale som regel en form for skum eller flamingo, så det optager lyd og ujævnheder i det man ligger gulvet på.

  • Klikgulv ovenpå betongulv: Brug en såkaldt foam med fugtspærre til undergulvet.
  • Klikgulv ovenpå et trægulv: Brug en foam uden fugtspærre til undergulvet.

Vil du have ekstra lyddæmpning, fx, hvis du lægger et klikgulv på en 1. sal og ikke vil høre skridt nedenunder, kan du få specielle lyddæmpende plader i et tykkere materiale.

Læg et almindeligt stykke plastik/folie 10 cm op ad væggen og mindst 20 mm ud på gulvet.

Læg en bane foam ad gangen, helt ud til enden.

 

Sådan starter du dit klikgulv af træ

Det er vigtigt, at du får startet dit klikgulv rigtigt, så du har den korrekte afstand til væggene og ikke ender op med et lille hjørnestykke som vil se dumt ud i helheden på gulvet. 

Tjek i instruktionen til dit klikgulv, hvad afstanden mellem gulvet og væg skal være. Typisk skal der være 1 mm luft pr. meter gulv. Dog minimum 6 mm.

Afstanden holdes nemmest ved at købe eller lave nogle afstandsklodser i den ønskede tykkelse. Brug ca. 4 afstandsklodser på et gulvbræt i fuld længde.

 

Læg et stabilt klikgulv

Tænk over, hvordan dine gulvbrædder kommer til at ligge i forhold til hinanden, når du lægger klikgulvet. Der skal være minimum 60 cm mellem samlingerne fra række til række for at lave gulvet stabilt. 

I videoen her kan du se, hvordan du sikrer det, samtidig med, at du minimerer spild ved at bruge afskæringer fra en række som starten på den næste række.

 

Klikgulv: Sådan gør du ved forhindringer

Grundlaget for, at du kan få et pænt resultat ved forhindringer i rummet, er, at du har planlagt det fra start.

 

Klikgulv af træ: 2 metoder til rør i gulvet

Har du et rør eller lignende, der skal gå op igennem dit klikgulv til fx en radiator, er der 2 mulige løsninger for et pænere resultat. 

Den første metode er den nemmeste, men kræver, at der kun er ét rør i gulvet, og at du passer det til, så du får en samling mellem 2 brædder lige ved røret. Husk at regne med 6 mm luft omkring radiatorrøret.

Den anden metode er lidt sværere og kræver, at du skærer en kile i dit gulvbræt. Har du flere radiatorrør i forbindelse med hinanden, er det denne metode, du skal benytte. Her skal du bl.a. bruge en vinkelmåler til at skære en kile ud fra centrum af hullet i brættet – brug en vinkel på 30-45 grader. Lim kilen fast med trælim.

Ved begge metoder skal du bruge et kopbor eller kopborssæt. Sæt de 2 brædder, du skal bruge, sammen, og bor med kopboret i samlingen.

 

Sådan afslutter du dit klikgulv

Et par rækker inden, du når til afslutningen af dit klikgulv, skal du planlægge det, så det bliver pænt, og du ikke ender med en lille stump i hjørnet. 

Brug et slagjern til at slå de sidste gulvbrædder sammen.

Lim enderne af gulvbrædderne sammen, Hvis det sidste stykke gulv ind mod væggen bliver smalt.

 

Sådan lægger du et trægulv

Man kan sagtens selv lægge et flot parketgulv/trægulv. Se i denne video, hvordan det gøres, eller følg guiden trin for trin. Er du i tvivl om, hvilken retning gulvet skal lægges i, er et godt tip at lægge det i samme retning som husets længderetning.

 

Trin 1

Når man lægger trægulv på et betongulv, skal der først lægges en dampspærre ud for at beskytte sit gulv for den fugt der kan komme fra betongulvet. Dampspærren rulles ud og skæres til i længden og bredden, og efterfølgende skal gulvunderlaget lægges ovenpå og skæres til. Gulvunderlaget dæmper lyd fra trin og gør gulvet mere behageligt og lækkert at gå på, når der er hårdt betonlag nedenunder.

 

 Materialeliste

  

 

Trin 2

Når dampspærre og gulvunderlag er lagt på plads, er det tid til at lægge selve gulvet. Start med at måle rummet på tværs for at sikre, at du ikke ender med et meget smalt bræt i sidste ende, så er det bedre at reducere lidt på det første bræt, så det bliver et pænt slutresultat. Når gulvet lægges, skal man starte med at vende noten dvs. siden med en fordybning i ind mod begge vægge, både på langs og på tværs.

 

Trin 3

Brug afstandsklodser til at holde afstanden fra gulvet og ind til væggen, da træ er et levende materiale, der arbejder i forhold til, om det er koldt eller varmt. Denne afstand sikrer, at gulvet har mulighed for at give sig lidt. Når du har lagt et bræt, så skal du måle op og save det næste til i længde og eller bredde, så det passer. Brug et koben til at presse det ned i forlængelse af det bræt, der allerede er lagt. Den del, der er tilbage af brættet, bruges til at fortsætte med. Bank gulvet sammen på langs ved at holde en klods på og slå på den med en hammer, pas dog på da de fleste gulvbrædder kan være meget skrøbelige. Klodsen beskytter den fer, der stikker ud.

 

Trin 4

Det bedste resultat fås ved at sikre sig, at alle samlingerne bliver forskudt imod hinanden, så bliver gulvet helt stabilt. Og skal der monteres en dør, så før endelig gulvet med ud under selve dørtrinnet, så er der et plant underlag til at montere bundstykket til døren. Gulvet kan således også føres videre ind i næste rum, hvis man ønsker dette.

 

Du er selfølgelig også meget velkommen til at hente et uforpligtende tilbud på opgaven hos BBT Entreprise på dette link: https://bbte.dk/indhent-tilbud/

Upload Image...