Filtsning foretages ved, at et mørtellag påføres muren i et så tyndt et lag som muligt, og overskydende mørtel fjernes med et stålbræt eller en murske. Derefter bearbejdes overfladen med et særligt filtsebræt i roterende bevægelser, og den får derved en karakteristisk overflade med svage aftegninger af cirkulære strøg

 

Puds

en pudset facade giver huset et rent og ensartet udseende, og det kan få selv den kedeligste mur til at skinne på ny. Men det er bestemt ingen let løsning. For puds er en pudsig størrelse, der skal fornys ofte og kræver en hel del vedligeholdelse.

Facaden på dette skulpturelle hus består af en let trækonstruktion beklædt med hårde isoleringsplader, der efterfølgende er pudset. Ved at klikke på billedet kan du se flere billeder fra huset tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen.

 

Hvad er puds?

Puds er en mørtelmasse, du kan smøre på dit murstenshus for at give det en mere ensartet overflade. Det består af sand, kalk og vand.

Hvorfor pudse sin facade?

Puds kan dække slidte mursten og grimme fuger og er en effektiv måde at friske et gammelt hus op.

Hvilke facader kan man pudse?

Det er typisk facader af mursten, der bliver pudset. Man kan pudse de fleste murstensfacader. Men jo mere struktur murværket har, desto lettere er det at få pudsen til at binde. En helt glat mursten, binder altså pudsen dårligere end en grov og ru mursten.

Er din facade af beton eller gasbeton kan den også pudses. I forbindelse med en udvendig efterisolering, hvor isoleringsmåtterne skrues på facaden, er det muligt at pudse direkte ovenpå isoleringsmåtterne.

Derfor er det vigtigt, at din facade kan ånde

På samme måde som mennesker, skal et hus både kunne optage og udskille vand. Et hus optager fugt udefra fra regn og sne samt fugt i luften. Indefra bliver det også udsat for fugt, fordi vi mennesker ånder, sveder og går i bad. Al den fugt skal huset kunne afgive igen. Kan det ikke det, evt. på grund af flere lag maling, bliver fugten fanget og ophobet i muren, hvilket resulterer i fugtskader, revner og svamp. 

Huset, der er renoveret af Uffe Topsøe- Jensen, har beholdt sit klassike og enkle udseende og fået et nyt lag indfarvet hvidt puds. Se flere billeder fra huset ved at klikke på billedet her.

 

På hvilke måder kan man pudse sin facade?

Alt efter hvor tydeligt du vil kunne se de bagvedliggende mursten i facaden, kan du variere mængden af mørtel, du smører på.

 

Tykt og dækkende lag

Vil du slet ikke kunne se murstenene, skal du give dit hus to til tre lag. Først et såkaldt udkast, der skal få de efterfølgende lag til at hæfte bedre fast. Derefter grovpudsning og til sidst – bogstavelig talt – en finpudsning.

Det er vigtigt at pudse facaden op i flere lag i forskellig tykkelse. Det gør nemlig overfladen mere elastisk, så den ikke revner.

 

Tyndt lag

Vil du gerne kunne ane murstenene igennem pudsen, skal du bruge en tyndpuds. Det kan du påføre ved vandskuring, sækkeskuring, filtsning eller beraping. 

 

Farvet puds

Skal dit hus have en farve, kan du vælge at bruge indfarvet puds. Der findes flere metoder, og det er en smagssag, om man er til en ensartet og finkornet overfalde eller en med mere struktur. Du skal dog være opmærksom på, at farven i pudsen gør det sværere at reparerer facaden, uden at man kan se det.

 

Kan man selv pudse sin facade?

Man kan godt selv pudse sin facade, men det er svært, og fejl kan resultere i alvorlige skader. Det er derfor en god ide at få professionel hjælp. På den måde er du sikker på at få et ensartet og jævnt udtryk. Desuden undgår du revner, afskalninger og fugtskader, der er svære at rette op på, når de først er kommet. Derudover er det vigtigt at vælge den rigtige mørtel, give facaden det rigtige antal lag, i den rigtige tykkelse og i den rigtige rækkefølge. Der er med andre ord mange faktorer ved det enkelte hus og dets materialer, som det kan være svært for en ikke-fagperson at gennemskue.  

 

Hvad koster det at pudse en facade?

Inklusive arbejdstimer kan det nemt koste 100.000 kroner at få pudset et hus på størrelse med et almindeligt parcelhus. Skal facaden først renses, kan det koste dobbelt så meget. 

Kilde: Bolius.dk 

 

Hvor lang levetid har en pudset facade?

Hvis facaden er lavet ordentligt og bliver vedligeholdt jævnligt, kan en pudset facade holde i flere hundrede år.

 

Hvilket vejr er bedst at kalke i?

Du skal helst kalke, når luftfugtigheden er høj og temperaturen middel, hvilket vil sige mellem 5 og 20 grader. Kalk kan nemlig ikke hærde ved under 5 grader, og ved højere temperaturer end 20 grader vil kalken udtørre for hurtigt. Det er derfor bedst at kalke i foråret eller efteråret.

 

Vandskuring

Der er mange, der hvert år oplever, at de er nødsaget til at blive i et hus, som de egentlig gerne vil fra. Det skyldes, at de ikke kan komme af med den bolig, som de sidder i, og idet det er de færreste, der kan overkomme betalingen til to huse, er de fleste nødt til at blive i det gamle hus, indtil der er nogle nye, der er klar til at overtage. Desværre er det noget, der godt kan trække ud, og derfor er der flere, der bliver mere og mere mismodige efterhånden, som tiden går.

Heldigvis er det slet ikke så svært at gøre noget ved ens hjem, således det bliver mere tiltrækkende for de nye potentielle boligejere, det handler blot om at gøre lidt ved ens hjem, således det kommer til at se mere nyt, lækkert og moderne ud. Og det kan man gøre på et hav af måder. Noget af det, der dog virker og ofte ender med at føre til et salg, er en vandskuringen af hjemmet. De fleste er trætte af de kedelige gule og røde mursten, og derfor vil de hellere have et mere neutralt look, hvilket en hvid vandskuring kan klare.

Dog er det langt fra den eneste fordel. Når man får vandskuret ens hjem, vil man nemlig også ofte opleve, at ens hjem kommer til at stige i værdi, hvorfor man pludselig også kan få en økonomisk fordel ud af det. Det stiger i værdi, netop fordi det kommer til at blive langt mere tiltrækkende for de potentielle købere, og derfor vil du pludselig opleve, at du hurtigt kan komme videre med det næste kapitel i dit liv.

 

Derfor er vanskuring populært

Der er rigtig mange danskere, der i dag vælger at give deres facade på deres bolig en renovering i form af en vandskuring. Og der skal da bestemt heller ikke herske nogen tvivl om, at en vandskuring af ens murværk er en ganske flot måde, hvorpå man kan få renoveres en facade, der trænger til det. Det danske vejr og vind er noget, der kan tage hårdt på murværket, og det betyder, at det med tiden kan være kommet til at se noget slidt, trist og kedeligt ud. En renovering af facaden er derfor ofte den eneste udvej, når man gerne vil sørge for, at ens hjem kommer til at stråle af noget nyt, flot og velholdt igen.

Når man vælger at foretage en vandskuring af ens hjem, kommer ens bolig således til at fremstå både ny og moderne, og så er det også en ganske holdbar løsning. Der er dog naturligvis også mange andre metoder, som man kan gøre brug af, når der er tale om en renovering af facaden, men det ændrer bestemt ikke på, at de fleste vælger at få foretaget en vandskuring.

Og som der indledningsvist blev beskrevet, så er det også noget, der kan gøre ens hus langt mere salgsbart, hvorfor man hurtigere kan komme videre med det næste kapitel i ens liv, lige såvel som det bliver meget mere værd, hvorfor det også har en særdeles god og økonomisk fordel.

 

Derfor bør du vandskure dit hjem

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at der er flere gode grunde til at få vandskuret ens bolig. Her finder du nogle af de mest populære grunde, hvorfor de måske også kan bruges til at gøre dig bevidst om, hvorfor du skal gøre det.

 • Din facade kommer til at fremstå både ny og moderne
 • Du skal ikke længere bekymre dig om grimme mursten
 • Din facade bliver mere holdbar og modstandsdygtig over for det danske vejr
 • Vandskuringen beskytter dine mursten og dine fuger
 • Det er et godt alternativ til en komplet facaderenovering
 • Dit hjem stiger i værdi
 • Dit hjem bliver mere tiltrækkende for potentielle købere i en salgssituation

Derfor kan det være ,at du lige nu har behov for at få et tilbud på, hvad det vil koste, hvis du skal have vandskuret dit hjem. Og det er heldigvis muligt for dig at finde online. Du skal blot tage et kig på 3byggetilbud.dk. Her har du nemlig mulighed for helt gratis og ganske uforpligtende at få tre tilbud på at få klaret en vandskuring af dit hjem af professionelle fagfolk. Er der ikke nogen af tilbuddene, der er tiltrækkende for dig, har du intet mistet på det, og du kan blot takke ’nej tak’.

Når du får tre tilbud, har du mulighed for at sammenligne dem på forskellige grundlag, og du sparer samtidig med masse tid, idet du selv slipper for at søge dig frem til nogle, der kan klare arbejdet for dig. Sammenlign derfor på de parametre, der betyder noget for dig. Det være sig for eksempel erfaring med arbejdet, prisen eller de materialer, som bruges til at nå i mål med arbejdet.

Og heldigvis er denne tjeneste ganske let og hurtig at benytte sig af. Du skal blot udfylde en formular med dine kontaktinformationer og beskrivelse af din opgave, hvorefter du kan indhente tre gratis og uforpligtende tilbud på din opgave indenfor 24-48 timer efter. Og det er selvfølgelig kompetente håndværkere, der giver dig et tilbud.

 

Det skal du huske, hvis du selv vil vanskure dit hjem

Der er dog også nogle, der selv er ferm med deres hænder, og derfor vil de gerne forsøge sig frem på egen hånd. Her er det dog vigtigt at påpege, at der er meget, der kan gå galt, og det er et krævende arbejde. Hvis ikke man har helt styr på processen, er det derfor bedre at indhente tre tilbud og få fagfolk til at klare arbejdet, således resultatet bliver flot første gang, og der ikke kommer til at herske nogle merudgifter eventuelt fordi, ens arbejde skal gøres om.

Er du dog selv i stand til at vandskure dit hjem, så er der en række ting, som det er vigtigt, at du er opmærksom på. Du skal for eksempel forvente, at du meget let og meget hurtigt kommer til at bruge helt op imod 4-5 kilo mørtel pr. m2, og derfor skal du bruge både rigtig meget mørtel og rigtig meget tid. Det er således et arbejde, som du skal sætte god tid af til og ikke blot sjuske dig igennem.

Derudover er det også ganske vigtigt, at både luften og muren er over fem grader temperaturmæssigt. Er det ikke tilfældet, vil materialet ikke hæfte ordentligt, og du vil ende ud med et meget utiltrækkende resultat. Og sørg for at gøre muren våd, inden du begynder at vandskure den.

Og så er det selvfølgelig også vigtigt, at du sørger for, at den mur, som du skal til at arbejde med, er så ren og tør, før du går i gang som overhovedet muligt. Andre ting, som du skal huske, er blandt andet:

 • Sørg for at fylde godt med mørtel ind i smuldrende og slidte fuger, så de bliver fyldte
 • Fjern alt fra nedløbsrør og ledninger til andre ting, der kan være generende for arbejdet
 • Har du nogle dårlige mursten? Så bør du udskifte dem med nogle nye forinden
 • Hvis dine mursten er glatte, så bør du sandblæse dem, så pudset kommer til at hænge fast

 

Sådan foregår en vandskuring

Inden der påbegyndes en vandskuring af et hjem, er der et par ting, som det er vigtigt, at der er styr på. Og det er, hvad enten man gør det selv eller man får professionelle til at gøre det for en – hvilke kan findes online ved at få indhentet tre gode tilbud.

Når der er styr på sådanne ting, påføres der et meget tyndt lag og jævnt lag af den vandskuringsmørtel, som man har sørget for at få blandet godt igennem. Denne påføres murstenens overflade, og så er det vigtigt, at man lader den sidde, indtil den er næsten helt tør.

Når mørtlen er ved at nå til det punkt, starter man med at vandskure den med det, som der kaldes for et flisebræt. Det vælges ud fra den overflade, der ønskes på facaden, og med det sagt er der således flere valgmuligheder, alt efter om man ønsker en meget jævn overflade, eller en der er mere rustik. Her er det vigtigt, at man tager det enkelte hjem og omgivelserne omkring i betragtning, således man får skabt sig det helt rette udtryk.

I et ældre hjem, hvor der måske er brosten uden for og et hyggeligt udtryk af idyl, kan det mest rigtige være en lidt mere rustik vandskuring, der ikke kommer til at virke for stilren ind i miljøet. Men er der tale om en nybyggerkvarter, hvor alt er pænt, rent og lige, og hvor der bliver kælet for alle detaljerne, er det nok mere relevant med en helt glat overflade, som det næsten er muligt at spejle sig i.

Flisebrættet skal dyppes i vand og bruges i nogle roterende bevægelser for at sørge for, at der skabes en ensartet overflade i vandskuringen. Og det er ofte det, der tager tid. Her er det nemlig svært at beslutte sig for, hvornår man er tilfreds med et enkelt område og dermed kan bevæge sig videre til det næste. Der vil nemlig næsten altid være nogle områder, hvor man føler, at man kan blive ved med at stå og lave de roterende bevægelser.

Som udgangspunkt kan man sagtens selv gå i gang med at pudse sit hus. Der er nemlig ingen love, regler eller bestemmelser for, hvordan det skal gøres, hvorfor der ikke er noget, der forhindrer en i at gå i gang på egen hånd. Dog er det som sagt et arbejde, der kræver kendskab til både mørtlens rette blandingsforhold og til det at udføre arbejdet korrekt. Og derfor er der mange, der i stedet indhenter 3 tilbud og får andre til at klare arbejdet for dem.

Forsøg dig dog gerne frem med dele af din facade, således du kan få en fornemmelse af alt det arbejde, som der ligger bag en vandskuring, Og så vil du også hurtigt opdage, at det kræver sin fagmand at få skabt en både smuk, glat og ensartet overflade. Er du i tvivl om, hvorvidt du selv skal kaste dig ud i projektet, så anbefales det altid, at du tager kontakt til en kyndig murer.

Læs også Boligejere har øjne på grønnere hjem udgivet af fyens.dk.

 

Hvad koster en vanskuring?

Det kan være meget svært at give et helt specifikt svar på, hvad det koster at få vandskuret et hjem. Dette afhænger nemlig af en lang række variabler. For eksempel er det ofte dyrere at få gjort i store byer som for eksempel hovedstadsområdet, end det er i Jylland. Det kan især have noget med de øgede besværligheder at gøre, når det bliver begrænset med plads, som det ofte gør sig gældende i de tætte bebyggelsesområder.

Dog kan du godt gå ud fra, at det som udgangspunkt kommer til at koste mellem 350 kr. og 500 kr. pr. kvadratmeter at få vandskuret dit hjem. Dette er en pris, der selvfølgelig er inklusiv moms, og så er der også blot tale om den klassiske grå farve, som der er flest der vælger. Er du på udkig efter en mere unik løsning blandt andet i forhold til nuance, så vil prisen også komme til at ligge herefter.

Den pris som din vandskuring af dit hjem kommer til at koster afhænger oftest af følgende:

 • Hvor mange m2 der er tale om
 • Hvor mange vinduer der er
 • Hvor mange døre der er
 • Hvilken farve der ønskes
 • Beliggenheden

Derudover kan du også godt forvente, at der kommer til at være udgifter til for eksempel stillads og/eller lift, som selvfølgelig også er noget, du kan komme udenom at skulle bekymre dig om, hvis du gør brug af et tilbud fra de tre, som du ganske gratis og uforpligtende kan indhente online.

Vær også opmærksom på, at prisen kan afhænge af, om der er affald, der skal køres væk – her skal du dog tit have kontakt til et andet firma og dermed gælder andre priser.

Du er selfølgelig også meget velkommen til at hente et uforpligtende tilbud på opgaven hos BBT Entreprise på dette link: https://bbte.dk/indhent-tilbud/

Upload Image...