Hvordan forlænger du husets levetid?

Sne, sol, vind og regn. Truslerne mod din husfacade er mange, men med den rette beskyttelse klarer huset frisag.

At huset trænger til at blive malet om efter 10-15 år kender de fleste husejere til. Her er tips til hvordan du kan forlænge facadens levetid.
Det vigtigste du kan gøre, er at gøre arbejdet rigtigt fra start til slut. Hvis du grunder facaden med grundingsolie på endetræ, sprækker og revner, giver imprægneringsolie på bart træ og slidte flader samt lægger dækkende træbeskyttelse på i to lag, så har du givet træværket den optimale beskyttelse.

Kontrollér regelmæssigt om der er opstår sprækker i træet – fugt kan trænge ind og malingen vil skalle af. Er skaden lille og kan repareres hurtigt ved at du spartler og pletreparerer med maling, kan den malede overflade holde sig pæn i mange år.

Hvilke fejl gør husejere oftest?

At man venter for længe med malearbejdet og at man ikke vasker facaden med jævne mellemrum. Overholder man de to gode råd, har man gode forudsætninger for at lykkes med at forlænge facadens levetid.

Mal puds og beton

Det er ekstra vigtigt, at overfladen er tør, ren, fast og bæredygtig, når du skal male en pudset facade og beton. Undersøg derfor facaden meget nøje, inden du maler om. Revner og andre skader kan skyldes fugt og skal altid repareres. Det er også meget vigtigt, at du anvender den rigtige type maling og puds af samme kvalitet som tidligere. Spørg en professionel til råds, hvis du er usikker.

Rengør

Dæk vinduerne til. Børst så meget løstsiddende snavs som muligt af, og skyl derefter facaden med masser af koldt vand. Påfør Facadevask i henhold til anvisningerne på emballagen. Skrub facaden, og skyl med rigeligt vand. Husk at anvende lavt tryk, hvis du bruger en højtryksspuler, og at spule langs facaden i stedet for lige på, så snavset ikke bliver trykket ind i overfladen. Lad facaden tørre helt. Hvis der er alger og skimmel på overfladen, bør du også anvende et algemiddel. Det er ikke nødvendigt at skylle midlet af. Følg anvisningerne på emballagen.